Sălbăticia locurilor cât și frumusețea formelor de relief specific calcarelor, varietatea florei agățate pe pereții abrupți ai versanților, situează Cheile Turenilor printre cele mai interesante obiective turistice ale Apusenilor. Doar poluarea Pârâului Racilor cu pet-uri și alte materiale plastice le mai răpesc din farmec
În Cheile Turzii s-a ales traseul în circuit, pornind de la cabană și urcând pe versantul stâng cu întoarcere prin chei, pe firul Văii Hășdatelor în aval. Străjuiți de crucea de pe Dealul Sândului vedem în abruptul de vis-a-vis, umbra întunecată a intrării din Peștera Ungureasca, iar peste Dealul Bisericii la orizont, Colții Trascăului cu vestita Piatră a Secuiului.
Întorcăndu-ne privirea cu 180 de grade, ghicim cu greu peste cariera de la Săndulești si șantierul autostrăzii, despicătura Cheilor Turenilor părasite cu ceva vreme în urmă.
Profund mulțumiți și puțin obosiți, ne retragem prin chei, vegheați de curgerea când lină când vijelioasă a apei Hășdatelor, nu înainte de a mai face o vizită în Peștera Cetățeaua Mare, palatul subteran al unei colonii de lilieci.